Começar. É Gratuito
ou inscrever-se com seu endereço de e-mail
Fedtstoffer por Mind Map: Fedtstoffer

1. Livsnødvendigt.

1.1. Vi kan ikke klare os unden fedt. Fedt indeholder 38 kJ pr. gram. Det er over dobbelt så meget energi, som kulhydrater og proteiner indeholder. Fedtet kroppen en varm, beskytter vores organer. Og vores hjernen er lavet af 60% fedt. Dog skal man ikke have for meget fedt for det kan fremkomme overvægtighed og sydomme.

2. Fedtstoffets opbygning

2.1. det mest almindelige fedtstof hedder triglycerider. triglycerider. er opbygget af glycerolmolekyle og tre fedtsyrer. en En fedtsyre er en lang kæde af carbonatomer med en syregruppe (COOH) i den ende ende.

2.1.1. I det naturlige fedtsyrer er der som regel et lige antal carbonatomer, og de fleste stregen består af 16-20 carbonatomer. De tre fedtsyrer kan have forskellige længder og bindinger. Ofte er fedtsyrer med en zigzagformel. Hver ende og knæk på stregen er et carbonatom. Et carbonatom vil altid lave fire bindinger, så der hvor carbonatomerne ikke har bundet sig til andre carbonatomer, vil hydrogen binde sig.

3. Mættede fedtsyrer

3.1. Der findes mange forskellige typer fedt stof. Hvis carbonatomerne i en fedtsyre kun er bundet sammen af enkeltbindinger, så er fedtsyren mættet. Mættede fedtsyrer kan du finde i animalske produkter, som fx smør og kød. Mættet fedt har et højere smeltepunkt end umættet fedt, fordi fedtsyrerne er tæt pakkede i det mættede fedt. På den møde kan man se om den er Mættet eller ej.

4. Umættede fedtsyrer

4.1. Fedtsyrer med dobbeltbindinger mellem carbonatomerne kaldes for umættede fedtsyrer. Dobbeltbindingerne gør, at carbonkæden får et knæk, og så kan fedtsyrerne ikke pakkes så tæt sammen. Umættet fedt har derfor et lavere smeltepunkt og vil for det meste være flydende ved stuetemperatur. Umettet fedt er i olie fra nødder og frø, men kan også findes i fede fisk.

5. Hvorfor er fedtstoffer fedtede?

5.1. Fedtstoffer kan ikke blandes eller opløses med vand. derfor skal man bruge sæbe til at vaske fedet af fx. en tallerken. Det skyldes, at vand er et polært stof, hvor fedt er upolært. Det er de lange fedtsyrekæder, der gør, at fedtstoffer er upolære, og dermed også fedtede. Man siger, at fedtstoffer er hydrofobe. At fedt er hydrofobt, er endnu en grund til, at fedt er godt af bruge som energilager. Det kan nemlig ikke binde sig til alt det vand, vi har i kroppen. Modsat til kulhydrater, der er letopløselige i vand.

6. Mono

6.1. Mono betyder én.

7. Poly

7.1. Betyder flere-mnge.